БОЙНИ ИЗКУСТВА

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(95)
НаЧаЛо
Анкети
Лични файлове
Видео за бойни искуства
Музика
Картички
Календар
Сваржете се с мен :)
ПОМОЩ!!!
Каталог
Фото Галерия Бойни искуства
Адреси
Новини


Нещо за АЙКИДО!!! ИНТЕРЕСНО!!! Нещо за ДЖУ-ДЖИЦУ!!! Форум Изгонени!!! Саитове Списък

ИНТЕРЕСНО!!! / ОРЪЖИЯТА В ЯПОНСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА

ОРЪЖИЯТА В ЯПОНСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА
04.06.08 23:26

Автор:aikido89
ОРЪЖИЯТА В ЯПОНСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА

ОРЪЖИЯТА В ЯПОНСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА


В японските бойни изкуства има голям брой оръжия и дисциплини за практика с тях. В това отношение комплексът на Бу-Джуцу/Будо не отстъпва на китайското У-Шу, макар че се е развил в един доста по-късен период.


Макар, че в днешно време са по популярни дисциплините без оръжие (джудо, Карате, Сумо, Кемпо, Айкидо, Джу-Джуцу и др.), фактически от края на епохата Токугава (19 в.) оръжията в Будо дисциплините са доминирали. Работата с оръжие е оказала голямо влияние върху японските бойни изкуства без оръжие и тяхната техника. Много от стиловете с гола ръка, са се развили именно от оръжейните дисциплини и са свързани с тях. Това е още една причина да се изучават оръжията. Въпреки, че в днешно време традиционните оръжия са загубили своето военно-приложно значение, практиката с тях може да се разглежда като една чисто психо-физическа дисциплина способстваща за духовното разжитие.


Кобу-джуцу/Ко-Будо ("Стария боен път")

Дисциплините и оръжията в Ко-Будо идват главно от о. Окинава и са най-добре развити там. След завладяването на Окинава от самурайските кланове Сацума и Шимазу през средновековието, тези изкуства попадат и на другите острови и много от тях се развиват в различни школи на бойните изкуства.
Оръжията използвани в Ко-Будо са импровизирани предимно селскостопански инструменти, приспособени от окинавците за самоотбрана. Много често се счита, че тези оръжия са допълнение към различните традиционни стилове на Карате, но е точно обратното - Карате се явява като допълнение или подготовка за боравене с оръжия от Ко-Будо.


Майсторите на Ко-Будо - Жан Марк Байрийон (в ляво, въоръжен с гребло - еку) и Зеней Оширо, въоръжен с мотика.
Оръжия от арсенала на Ко-Будо: сай, тонфа, гребло (еко) и бо.


* Рокушакубо: това е шестстъпкова тояга (около 180 см.) от твърдо дърво със скосени краища. Техниката включва къси движения, удари с двата края, блокиране, мушене, помитане и др. Имаме също хасшакубо (8 стъпки - 240 см.) с дължина на копие; джо (4 стъпки - 130 см.) с дължина на голям меч (дайто); хамбо (3 стъпки- 90 см.) с дължина на меч (катана) и тамбо (1 1/2 стъпка - 50 см.) с дължина на къс меч или кинжал. Естествено, различните видове тояги и палки имат специфична техника, която отговаря на тяхната дължина.С бо (рокушаку-бо 6-стъпкова тояга) срещу двама нападатели с мечове.С бо (рокушаку-бо 6-стъпкова тояга) срещу двама нападатели с мечове.Техники с тояга срещу меч.


* Еку: гребло за лодкаОръжия от арсенала на Ко-Будо: нунте на дълга дръжка, бо, еку (гребло), тонфа, кама, сай и нунте.* Кай: дълга дървена бухалка за биене на млечно масло.


* Кама: сърп за жънене на ориз, който може да бъде комбиниран с верига и тежест накрая (кусарикама), а също се използва в чифт. Това е доста опасно оръжие и техниката включва отвеждания, блокиране, посичане, закачане, удари с върха на сърпа и др.Майстор Фумио Демура демонстрира техники с кама и сай.
Различни видове бойни сърпове (кама) от 19-20 век.* Тонфа (туйфа) - домакински уред (дръжка) от твърдо дърво, който се използва като ръкохватка за ръчния воденичен камък при смилането на ориза или други зърнени култури. Техниката е защитна и включва основно блокове, мушкащи удари, въртящи удари, закачане с дръжката и др. В днешно време тонфа е намерила подходящо приложение като полицейска палка с универсално приложение.Майстор Шинтойо Матайоши (Кингай-рю, Хакуцъра-Кен - "Бокс на Белия Жерав", Шорин-Ха-Цуру) демонстрира ката с тонфа
Тонфи от XIX - XX в. (по Попенко)* Нунчаку - двойна бухалка за лющене на ориз, състояща се от две части свързани с въже или верига. Имаме също нунчаку с три или четири секции, произхода на което е свързано с китайската три-секционна тояга (сандзиегун) от У-Шу. Техниката е разнообразна и включва удари, блокове, заклещвания, душене и др. често се използва в чифт.Тонфа и нунчаку* Сай - къс метален тризъбец, с дължина около 50 см. Техниката включва блокове, удари, мушене, отвеждане, заклещване и хвърляне на сая. Обикновено се използва в чифт като се носи и еди резервен на пояса. При древния сай острието е било плоско; сегашните са кръгло масивно тяло или с сечение на осмограм; дръжката се омотава с памучен шнур, а върха на острието и дръжката са заострени. Това оръжие се среща също в Китай и Югоизточна Азия (Индонезия, Малайзия и Филипините).Различни видове сай и джитте и европейските им еквиваленти.
Различни видове сай.
Бункай (приложения) на техники от сай ката - по Роланд Хаберзетсер (8-ми дан Карате Годжу-рю и Шотокан, експерт в У-Шу/Кунг-Фу - Ко-Будо).
Бункай (приложения) на техники от сай ката - по Роланд Хаберзетсер (8-ми дан Карате Годжу-рю и Шотокан, експерт в У-Шу/Кунг-Фу - Ко-Будо).
Техники със сай срещу меч* Чимбе - палка с право острие накрая, с обща дължина около 50-60 см.


* Нунте - разновидност на сай но с обърнато разположени гардове; понякога се поставя на дълга дръжка с дължина на тояга.Сенсей Катя Лоукопоулоу (4-ти дан Карате и Ко-Будо) в изпълнение на сай и бо ката. В средата оръжия от Ко Будо - нунчаку, сай, нунте и тонфа.* Кусари - (кусарифундо, манрикикусари) - различни варианти на бойната верига с тежести накрая. Техниката включва удари, камшични движения, изстрелвания, оплитане, душене, омотаване, теглене, помитане и др. Този вид гъвкави оръжия са любими и предпочитани от шпионите, тайните агенти, телохранители и нинджи.Манрикикусари (бойна верига).
Кусари-кама (сърп с бойна верига).* Текко - вид металин бокс, кастет.


Както вече казахме традиционното Карате е прелюдия (встъпление) към Ко-Будо. Това личи особено в движенията на ката, които са предназначени за оръжията. Това, че с ударите на Карате може да се извърши действие "убиване с един удар" е фикция или легенда, защото е във възможностите само на изключителен майстор от висока класа. Реално обаче, горния резултат може да се получи само ако в удара участва оръжие от арсенала на Ко-Будо!...

Окинава-Те (Карате) срещу въоръжен противник - рядко срещани случаи по изключение!Майстор Фумио Демура (8-ми дан Карате Шито-рю Итосукай) демонстрира техники на сай срещу бо. Долу - класическа Карате техника със захват и хидза-гери (удар с коляно).Майстор Зеней Оширо (6-ти дан Годжу-рю и 5-ти дан Ко-Будо), ученик на грандмайстор Шинпо Матайоши, демонстрира техники с трисекцеонна тояга срещу тонфа, кама срещу сай и тонфа срещу сай.Майстор Зеней Оширо (продължение).Тренировъчни оръжия за Ко-Будо (тонфа и бо), Джу-Джуцу (къса тояга и палка), Кен-Джуцу/кендо (бокен, шинай и суборито) и др.Тренировъчни оръжия за Ко-Будо и Кен-Джуцу. Изработват се от твърдо дърво, най-често от червен или бял дъб.


През 1903г. в Окинава се провежда първата публична демонстрация на Карате и Ко-Будо. След 1945г. тези техники се пренасят и на запад. През 1970г. майсторът Риушо Сакагами прави демонстрация на Ко-Будо на първия световен шампионат по Карате, проведен в Токио. След това през 1972г. майсторът Теруо Хаяши прави голяма демонстрация на Ко-Будо в Париж по време на втория световен шампионат по Карате.


Самурайска броня и доспехи (гусоку или йорой)

Най-древните японски доспехи от 7-8 век се изработвали основно от пресована кожа залята с лак. По късно кожените ризници се усилвали с железни или стоманени пластини, които се занитвали. Шлемовете се изработвали от отделни метални пластини, които се занитвали. За разлика от европейските рицарски доспехи, японските са значително по-леки и с тях дори можело да се плува.
В края на епохата Хейан (794-1191г.), японските доспехи добиват своя завършен вид. Те се състоят от защитни железни пластини, подлатени с кожа и съшити с кожени или копринени шнурове. Оригиналното съчленяване на отделните части на японските доспехи ги правело гъвкави и удобни за бързи действия, като движенията на война били свободни. Авторът Хакусеки подразделя японските доспехи на два основни класа: "стари" доспехи, изготвяни до 16 век и известни като йорой, харамаки, до-мару и т.н. и "нови" доспехи, изготвяни след този период. Този последен вид се наричали обикновено гусоку. И двата вида включват: нагръдник (йорои), шлем (кабуто), защитна маска (хо-ате), ръкавици с наръкавници (коте), наколенници (суне-ате) и защитна наметка (коси-ате).


Различни групи самураи (буши) и тяхното въоръжение (късно средновековие).Самурайски доспехи на старши офицер (генерал или даймио) от XVI в.; шлемът е в стил Минамото Йосие, а защитните ръкавици в стил тецу-готе.

Независимо от внушителния си вид, японските доспехи предпазвали война от случайни удари и приплъзващи такива. тези доспехи не давали надеждна защита срещу стрели изстреляни от близо (20-30 метра) или при директно попадение с копие (яри) или промушване с меч. В близкия ръкопашен бой, самураите използвали специални кинжали, с които промушвали противника между прешлените (съчленяванията) на бронята.


В ляво: части на самурайските доспехи. В дясно: Старши офицер в пълно въоръжение (японска гравюра от XV в.).


През епохата Токугава (1603-1867г.) ролята на доспехите намалява своето тактическо значение, поради липсата на крупномащабни битки и те добиват по-скоро параден характер и се явяват в качеството си на символ на власта, класа и ранга на своя притежател. В резултат, през тази епоха се появяват цяла серия разкошни парадни доспехи за генерали, даймио и шогуни, които днес красят японските музеи и хамове.


Кю-Джуцу/Кюдо ("Път на стрелата и лъка")

Стрелбата с лък е едно от основните бойни изкуства на японските войни (самураи, селяни, войнстващи монаси, нинджи и др.). Даже и след въвеждането на огнестрелното оръжие, стрелбата с лък не загубва своето значение и продължавала да се счита за благородно занимание. Още в епохата Токугава, стрелбата с лък се превръща в предмет (дисциплина), способстваща да се развива психическата и духовна координация.


Кю-Джуцу/Кю-До - ("изкуството за стрелба с лък").


Японските лъкове са сложносъставни и рефлексивни, подобно на скитските и хунобългарските лъкове. Те са асиметрични (с по-дълго горно рамо) и се състоят от няколко пласта различна дървесина, свързани и слепени със смоли по специален начин. Използват се няколко вида бамбук ("висока трева", "чайна пръчица" - ча-кон-чук; жълт бамбук и др.) каталпа, японски дъб и черница. Преди да се използват, парчетата бамбук и дърво се поставят да киснат в специален разтвор от масла от две до три години, за да станат еластични и гъвкави.
След като се слепят пластовете, полуготовия лък се поставя на извит калъп, където се оформят основните му извивки и се суши в продължение на три месеца. После се поставят краищата (стръките) за захващане на тетивата и лъкът се оформя окончателно с фини инструменти. На финалния етап тялото се омотава с лико и се лакира с няколко слоя лак, и се суши. Готовият лък е дълъг около 2 метра.
Стрелите се изработват също от бамбук, най-често от вида "я-даке", защото е прав и го има почти навсякъде в Япония. Перата са най-често от опашката на сокол или друга птица, а върховете са стоманени. Върховете на стрелите са изключително разнообразни съобразно целите за поразяване. Има бронебойни, ловни, запалителни, "свирещи" ("хикиме"), за срязване на въжета, обикновени т.н. Дължината на стрелите варира и често достига до 1 метър. Тези, които са с бронебойни върхове, в къса дистанция могат да пробият защитните доспехи при пряко попадение (когато ъгълът е около 90 градуса спрямо повърхността на доспехите).
Счита се, че японската стрелба с лък идва с появата на японските конни рицари - военната аристокрация, и за това Кюдо/Кю-Джуцу се счита за аристократична дисциплина свързана с произхода на древните войни (самураи) идващи от Средна и Централна Азия - племето Ямато.
Освен Конни стрелци имало и пешаци, и лъковете им малко се различават. От японските лъкове интерес представляват също тези на етническата група айну. чийто лъкове с отровни стрели, се изработвали от дървото оурума (вид тис). Айните също са известни като добри стрелци.
Под влияние на Китай, в Япония се използвали и арбалети, но те не добиват широко разпространение и популярност.
Стрелбата в цел от галопиращ кон се нарича Ябусаме, а тази по бягащи кучета - Инуоумоно.


Кю-Джуцу по време на битка.


След 15 век, с въвеждането на огнестрелни оръжия (мускети и аркебузи) значението на Кю-Джуцу намалява, но се затвърждава като спортна и духовна дисциплина Кюдо.


Съвременни будо дисциплини: Джудо, Кюдо, Ябусаме (стрелба с лък от кон) и Хо-Джуцу (стрелба с мускет и аркебуза).


Японските лъкове имали далекобойност около 350 метра и по този показател те се доближават до английските тисови лъкове, но имат по-малка далекобойност от скитските, хуно-българските и тюркските сложносъставни (рефлексивни) лъкове, която надхвърля 450 метра. В хрониките се описват някои мощни лъкове, като този на Минамото Таметомо (1156 г.), който можел с една стрела да порази двама души, пронизвайки и двамата!... Описани са също и рекорди постигани на състезания по стрелба в късното средновековие.
Така например през 1686 г. самураят Вада Дайхати, в храма "Санджусангендо" (в Киото) изстрелял в мишената на 128 ярда разстояние - 8133 стрели, като стрелял непрекъснато 24 часа! Друг самурай - Цурита Масатоки, стрелец при феодалния владетел (даймио) Сакай, през 1852 г. изстрелял по мишената 10 050 стрели (5368 от тях поразили центъра на мишената). Той стрелял непрекъснато 20 часа, като пускал средно по 9 стрели в минута!...
Тук бихме добавили, че като духовна дисциплина Кюдо е тясно свързано с ученията на Чан (Дзен) будизма, даосизма и различните езотерични школи. В днешно време Кюдо все още е запазило традиционния си характер на духовна дисциплина, където от първостепенно значение се явяват мисловната концентрация, работата и постановката на енергийния коремен център - хара (дан тян); дишането, позицията, погледа и душевното състояние на стрелеца. Тези фактори се считат от учителите и специалистите по Кюдо за по-важни от това да бъде уцелена мишената на всяка цена, което е в разрез и противовес с чисто състезателните дисциплини.

Со-Джуцу/Яри-Джуцу ("Изкуство с копие")

Со-Джуцу е едно от най-старите японски бойни изкуства и наред с Кен-Джуцу и Кендо заема важно място в оръжейната йерархия.


Со-Джуцу.


По исторически данни японското копие (яри) се е използвало още в 8 век пр. Хр., но добива най-голяма популярност през гражданските войни към края на 15 век. Най-старите копия са известни под името "хоко" и са под китайско влияние. Тяхното острие е тежко и обхваща дръжката във водач. Не рядко около гарда на копието има сложна плетеница от остриета и куки, които отежняват конструкцията. Вероятно от хоко и някои китайски дълги оръжия са произлезли трите полицейски оръжия (мицу-догу) за арестуване на въоръжени самураи.


Различни видове копия (яри) и содегарами: с шипове (сасумата), със секира (оно-яри), с тризъбец (магари-яри), с кука (каги-яри), с вилка за лов на мечки (куда-яри), прът с куки (содегарами) и др.


През периода Камакура (1190 - 1390 г.) формата на копието се изменя, като острието става вече по-тясно и то прилича вече на пика, двуостра като меч, удобна за мушене и сечене на защитени с доспехи противници. Обикновено с копия били въоръжени спешени самураи от по-нисък ранг, които обаче били изключително опасни в битка дори и срещу много добри фехтовачи от висша класа. Со-Джуцу преимуществено е било практикувано и от определени социални групи като например войнстващите монаси (сохей) от будистките школи Тендай и Шингон в манастирите на централна Япония. Войнстващите монаси имали в своята гвардия и охрана на манастирите и в този период играели важна роля в обществено политическия живот на страната.
Една от най-старите школи по Со-Джуцу е Теншин Шоден Катори Шинто-рю. Тази школа специализира в Со-Джуцу, Кен-Джуцу, Нагината-Джуцу, Бо-Джуцу и Яй-Джуцу. Един от известните представители на тази школа (създадена в 15 век) е самураят Мацумото Бизен-но-ками Наокацу - генерал от клана Кашима. Той е признат за един от най-големите майстори в Кен-Джуци и То-Со-Джуцу ("Изкуство с меч и копие"). Смята се, че генерал Мацумото е въвел копието с кръстообразно острие (магари-яри). Той живял във време на непрекъснати войни и участвал в 23 големи битки. Любимото му оръжие е било яри, с което в двубои победил над 100 противника. Мацумото загинал на 57 години, заедно с господаря си в една нощна битка.


Магари-яри (тризъбец) и су-яри в калъф.


За развитието на Со-Джуцу много допринася известния владетел Ода Нобунага, който през 1500 г. заменя дългите от 4,5 метра до 6 метра яри с по-къси, тъй като се оказало, че са по-функционални на бойното поле. По това време се налага копието с дължина около 2,4 метра.
Наследникът на Нобунага - Тойотоми Хидейоши бил изключителен майстор в боя с по-дълго копие и практиката му била съгласувана с класическите китайски трактати за водене на бойни действия.


Су-яри (с право единично острие), шакуджо (будистки жезъл) и нагината.


При класическия тим яри острието е право, тясно и четириръбо с дължина между 30 и 60 см. То се изработвало от висококачествена стомана от същия тип като мечовете и алебардата (нагината). Дръжката е от твърдо добре обработено дърво, подсилено с метални пръстени и накладки в уязвимите части. Освен класическия тип съществуват и разновидности (главно във формата на острието и гардовете) - тризъбци, с куки, вилки, сърпове, контри, обратни гардове и др. Яри които са с по-къси остриета се използват само за мушкане, като най важните цели са корема, гърдите и гърлото. Този тип се използвал предимно от конници. Вариантите с дълго острие се използвали от пехотинци и позволяват употребата на почти всички разсичащи удари и мушкания, изпълнявани отгоре надолу, обратно, хоризонтално и косо. Според някои експерти този тип е по-функционален от нагината.


Различни положения на боя с копие.


В началото на 16 век и през епохата Токугава функционирали повече от 450 школи по Со-Джуцу. Тук под школи разбираме направления или стил, а не брой на тренировъчни зали. Една от най-прочутите школи била Ходзоин-рю, създадена в едноименния манастир Ходзо. С представители на тази школа е водил двубои известния майстор на двата меча - Миямото Мусаши.


Яри-Джуцу в бой.


Стилът Ходзоин-рю е основан от Какузенбо Инней, който бил настоятел на манастира. Особеното на Ходзоин-рю са кръговите циркулиращи атаки и защити, създадени от монасите "сохей" на базата на старите техники на нагината, адаптирани към яри, при които копието се забива диагонално надолу. Техниките от Ходзоин-рю се прочуват в цяла Япония и по-късно в края на 19 век в тази школа се обучава създателят на Айкидо - Морихей Уешиба, който вплита тези техники в работата с джо и при тай-сабаки движенията.
Друга школа - Доки-рю се появила в средата на 16 век, създадена от генерал Ямамото Кансуке Йоринори от клана Такеда. Той бил голям майстор в То-Со-Джуцу и познавач на китайската класическа военна стратегия и тактика. С копието си и меча той можел да разсича водни струи така, че ги правел на ясно отчетливи пластове. Затова и школата била наречена Доки-рю ("Школа на водата"). Ямамото ползвал също и опита на майсторите от Кю-рю - друга школа по Яри-Джуцу от Киото.
Основател на Тен-рю бил един самурай на име Ханган Денкибо, който на младини бил ученик на известния Цукахара Бокуден (? - 1588 г.) Ханган Денкибо владеел и една тайна техника с копието я-кири-но-тачи с която можел да отбива стрелите летящи срещу него.
Освен дългите копия, самураите използвали и по къси (около 1 метър) ути-не, които се хвърляли на къси разстояния като дротик. Те се използвали често от жени и от нинджи, особено в тесните помещения и коридорите на замъците.
Техниките на Со-Джуцу се упражняват като къси форми или ката, наречени "субури". В миналото при тренировъчни схватки и турнири, острието се слагало в специален калъф или се обвивало в кожа, за да не се нарани партньора. Използвали се също тренировъчни копия, които вместо острие имали меки кожени накрайници с форма на малка топка. В частност се използвало и защитно облекло като в Кендо.


Различни видове калъфи за яри.


Со-Джуцу в днешно време се практикува в ограничен брой школи (най-вече в Хирошима), но много негови техники са влезнали в арсенала на Джодо, Джукендо, Айкидо, Нагинатадо и други бойни изкуства.


Нагината-Джуцу ("Изкуството с алебарда") и Со-Джуцу/Яри-Джуцу ("Изкуството с копие").
Нагината-Джуцу/Нагината-до

Обикновено наричат нагината "големия братовчед на катана". Някои специалисти определят нагината като алебарда, други го наричат копие с извит връх. И двете определения не са съвсем точни, тъй като нагината е специфично японско оръжие. Счита се, че нагината произлиза от китайската алебарда с широко острие (Куан-дао или Да-дао), но за разлика от нея е с тясно острие. Олекотената по този начин нагината представлява по-функционално оръжие, което се употребявало в битките от пешите самураи срещу конниците. Острието на нагината повтаря формата на самурайския меч и към върха леко се разширява и там извивката е по изразителна. По дръжката както и при копието има металически накладки и пръстени, които усилват оръжието в уязвимите места.


Нагината (алебарда).


Първоначално нагината е използвана предимно от войнстващи монаси сохей, но през XI век по време на войните между клановете Тайра и Минамото, това оръжие добива по-голяма популярност.


Войнстващи монаси (сохей) и самураи въоръжени с нагината и яри.


Най-старите школи по Нагината-Джуцу се появяват към ХII в. и оттогава фигурират различните видове нагината. Обикновено нагината е дълга около 2,5 м., от които 1/4 се падат на острието, което варира от 0,6 до 1м.


Импровизирана нагината - сърп привързан към дълга бамбукова дръжка.


През XV в. яри започва да измества нагината и тя става като домашно оръжие на самураите и техните жени и дъщери, които се специализират в Нагината-Джуцу. По това време, нагината заедно с кинжала (кайкен) са се считали за единственото хладно оръжие на жените от самурайското съсловие, които те използвали в случай на опастност, защитавайки себе си, децата и дома си при вражеско нападение. Затова жената на самурая често получавала като сватбен подарък и набор от алебарди. С оглед на това, дъщерите на самураите били длъжни от най-ранна възраст да овладяват Нагината-Джуцу ("Изкуство с алебарда"). Понякога жените достигали много високо майсторство в Нагината-Джуцу и участвали в сраженията наравно с мъжете. Тук явно се сблъскваме с една древна традиция дошла от конните народи (скити, хуни, древни българи).
Някои изследователи считат, че използването на нагината е довело до развитието на допълнителни предпазни средства за долната част на тялото и краката, като част от самурайските доспехи.
Школите на Нагината-Джуцу наброяват 425 и в много от тях се преподавали и други бойни изкуства. Най-старата школа е Ко-рю, а най-известни са Теншин Шоден Катори Шинто-рю, Джики Шингаки-рю и Тендо-рю. В миналото техниките на тези школи са били по-сурови от сегашните, които се изпълняват предимно от жени.
В стари времена нагината и нагамаки (нагината с по-голямо от обикновеното острие) са били въртени в по-големи кръгове най-вече с целта да се убие коня, а след това и ездача. Това бързо въртене на оръжието се нарича "ха-гаеши". Наименованията на техниките също дават определена представа за тези въртящи удари: "удар вятърна мелница", "удар пеперуда", "удар воденично колело" и др.
Обикновено с нагината се атакуват незащитените от бронята места: гърлото, ахилесовото сухожилие, коленете и китките на ръцете. Удари са се нанасяли и в някои части на бронята, където частите й се съчленяват и са слаби. Техниките на нагината не са толкова многобройни като в Кен-Джуцу. В Нагината-Джуцу съществуват общо около 18 основни техники които се прилагат в бой. Срещу противник с меч нагината има известни предимства особено на по-голяма дистанция, но тя е ефективна предимно по външните линии. С оглед на това в школата Ягю Шинкаге-рю (Кен-Джуцу) се разработва една специална техника с меча при която противника с нагината се поразява фронтално. При тази техника обикновено той бива разсечен вертикално надолу в областта на главата заедно с дръжката на нагинатата. Същата техника се прилага и при въртящите техники с копие.


Различни приложения на нагината и яри в реален бой.Приложения на нагината и яри.Приложения на учи-не (късо копие за мятане, дротик), нагината и яри.


През ерата Мейджи и особено след Втората световна война, техниката на Нагината-Джуцу възприема принципа До ("Духовния Път") и много школи като Хошин-рю, Сики Шинкаге-рю, Тендо-рю, Суй О-рю, Гасан-рю, Сени-рю, Джики Шинкаге-рю, Сейкан-рю и други изменят облика на изкуството, превръщайки го в една интелектуална и духовна дисциплина - Нагината-До. Други обаче като Теншин Шоден Катори Шинто-рю, Буко-рю, Рюго-рю и други запазват Джуцу направлението в своето обучение, следвайки старите методи.
В 1953 г. е създадена "Общояпонската Нагината-До Федерация", която обединява повечето школи. Техниките се систематизират и започват да се провеждат състезания с учебни оръжия (с гъвкави бамбукови остриета) и защитно облекло както в Кендо.


Кен-Джуцу/Кендо ("Пътят на меча")

Безспорно перлата на японските оръжия се явява самурайският меч. Мечът е едно от най-древните японски оръжия и заема главно място в оръжейната йерархия. Самурайският меч се смята за свещен и той е един от атрибутите на императорската власт.
В Япония мечове имали право да притежават и да носят само самураите. Обикновените хора не можели да притежават меч не само поради забраната, но и поради факта, че изработката му струвала много скъпо. Всъщност това правило се въвежда през 15 век от владетеля Тойотоми Хидейоши който издава една заповед за тотално разоръжаване на населението. До тогава с оръжие разполагали и селяните, търговците, занаятчиите, монасите и др. Те участвали наравно в гражданските войни, особено между клановете Тайра и Минамото.


Различни видове катани и тачи.


След заповедта на Хайдейоши от населението са иззети над 500 хиляди меча, които са претопени за гвоздеи, болтове и сечива. Според историците и експертите по мечове, това е голяма загуба тъй като селяните не са купували мечове, а основно са се снабдявали с тях след големи сражения - от убити самураи. Вероятно сред претопените мечове е имало и доста уникални.
Японските мечове имат няколко периода в своето развитие и досега специалистите спорят как те да бъдат класифицирани - като меч или сабя, тъй като формата на острието се променя и в крайна сметка по своята форма и функция днес японския меч може да се определи като сабя. Но тъй като за това оръжие гражданственост е добила думата "меч", авторът ще използва същия термин макар и с известни резерви.
Най старите японски мечове (наричани цуруги или кен) били прави и двуостри, както мечовете на европейските рицари. Тази форма била заимствана от китайския меч (дзиен). Твърди се, че първите мечове били изработвани от китайски и корейски майстори, а по късно след VIII век от японски майстори, които изменят формата на острието в леко извита и заточена само от едната страна. Тези мечове се наричали "нихон-то" ("японски меч"). Новата форма на меча била по функционална, особено за конницата и давала редица преимущества при употреба. Преди окончателното оформяне на вида на японския меч имаме два вида мечове съществували през епохата Нара (645-781 г.). Първият е преходен тип между двуострите и заточените едностранно мечове. Той се нарича "киссаки-мороха" и макар че е извит е с двустранно заточване до средата на горната страна. Най-старият такъв запазен меч е "Когарасу Мару" ("Малката врана") изработен от ковача Амакуни в провинция Ямато през 703 г.
Другия тип мечове са "кири-ха". Те са като хунския палаш (преходна форма между меч и сабя) и са прави и заточени едностранно. Четвъртият тип мечове са "синоги-дзукури" които са повече или по-леко извити и са заточени едностранно. Този последен тип е най-разпространен в Япония и по света.
По отношение на технологията на изработка и изходните материали мечовете се делят на "стари" (кото) и "нови" (шинто), като границите между тях фиксирана от японските експерти е 1596г. Тогава започва да се внася желязо от Южна Азия и от Европа, което коренно се различава от японското и от индийското желязо използвано дотогава от майсторите на мечове.
Експертите по мечове считат, че най добрите японски мечове са се произвеждали през периода Камакура (1185 г. - 1332 г.). Никога преди и след това не са се произвеждали по-качествени японски мечове и много тайни на ковашкото изкуство са били загубени след този период по различни причини.
Процесът на изработка на меча по традиционна технология е много труден и сложен, но затова пък японските мечове са прочути в цяла Азия и по света със своите забележителни качества. Най-древните мечове са от бронз. По-късните железни първо се отливали, заедно с дръжката, а по-късно се ковяли от няколко плоски ленти. В последствие се въвежда технологията на т.нар "диплене" и наковаване, която е характерна за "дамаската стомана" използвана в Индия и Близкия Изток. Типичен изходен материал за японските мечове е железния пясък събран с помощта на магнити от дъното на реки и езера или на морския бряг. Особеното на този железен пясък е, че той съдържа ценни легиращи елементи като: кобалт, манган, хром и други, които придават ценни качества на острието.
Железния пясък се стопява в специални пещи и от него се получават слитъци, които се закопават продължително време в блатисти местности с киселинна почва. Киселините разяждат метала и отстраняват фосфора, сярата и други неблагородни съставки. След като суровината била готова започвал процесът на същинското коване. Да се изкове един меч не означава просто да се упражнява ръчна работа или занаятчийски труд; това е високо художествено творчество, граничещо със съвършенството. Самият процес на коване е един ритуал утвърдил се през вековете. Майсторът ковач ("катана-я" или "катана-кадзи"), бил длъжен няколко дни преди коването да почива и да се освободи от мирската суета. Към тавана на ковачницата се окачали дебели сламени въжета, които да преградят пътя на злите духове. Жена също не трябвало да пристъпя прага на ковачницата. Майсторът извършвал ритуалът "мисоги" - ритуално умиване с вода и свещенодействието можело да започне.
Мечът се кове и "дипли" от 16 до 20 пъти, като числото на слоевете в металното тесто често достига до 65000, а дебелината на слоя в готовото острие е 0,00002 мм, като при това слоевете запазват своята цялост. Преди последното коване във вътрешноста се поставя парче от по-меко желязо, което осигурява нужната еластичност на готовото острие.
След като мечът се закали в изворна вода и се заточи, той се полира ръчно от специален майстор на 15 вида точилни камъни. Обикновено шлифовчиците на мечове са шинтоиски свещеници и тази процедура се извършва зимно време, за да се предпази метала от корозия. Полировката на меча е толкова съвършена, че в повечето случаи при посичане, кръвта почти не се задържа по острието.
По-нататък мечът се предава на други майстори, които го окомплектовът напълно и той се отправя към своя притежател. В завършен вид японският мея представлява великолепно произведение на изкуството, в разкошно украсена ножница, с ръкохватка омотана в акулова кожа и шнурове, с ковани орнаменти и златни инкрустации той радва окото. Преди да бъде връчен на собственика, мечът се тествал (тамеши-кири) върху човешкитруп (най-често на екзекутирани престъпници или убити самураи), който трябвало да бъде разполовен в областта на гръдния кош. Добрият меч можел да разсече до 3 трупа поставени един върху друг, като за това разбира се бил необходим не само подходящ меч, но и здрава ръка. Мечът обикновено бил така остро наточван, че копринен плат подхвърлен върху острието му се разсичал под собствената си тежест. От късното средновековие са известни два меча; единият носи името "Посичащият коленете", а другия "Подрязващ брадата". Първият бил наречен така, защото бил толкова остър, че когато отсичал наведената напред глава на коленичил осъден, острието минавало толкова леко, че обикновено отсичало и коленете. С втория пък, когато отсичали на някого в бой главата, острието отрязвало и рядката брада!...


Оригинална цуба с висока художествена стойност; встрани има отвор за малкото ножче - кодзука.
Предпазител за ръката (цуба) от японски мечове - 18-19в.


След тестовете, резултатите се изписвали заедно с името на майстора върху тази част на меча, която влизала в дръжката.
Най важният процес при изработката на меча е методът на закаляване, което и досега представлява дълбока тайна. За да не стане острието крехко, отделните части на меча се закаляват при различен режим и затова се следи по цвета на нажежяваното желязо.Едва при достигане на нужния цвят се преминава към закаляване в специален продълговат съд пълен с чиста изворна вода. При дръжката цветът е зелен, в горната част виолетов, при върха небесно син, а самото острие трябва да е жълто. Изолацията на острието от останалата част се постига чрез намазване със специална глинена паста, която се очертавала с бамбуков писец. Тази линия на закалка в долната част на острието се нарича "якиба". Тя може да има различна форма: права линия, вълниста, на зиг-заг, като цветя и т.н. (общо около 26 типа). На границата между закалената и незакалената, при промяна на ъгъла се наблюдава характерно светене от кристализацията на стоманата - "ниой" и "ние", по което се определя качеството на оригиналните остриета. Това светене се появява само ако мечът е перфектно полиран.
Всички части на меча притежават специфични наименования и термини, които се използват от експертите (мекики) при оценка на меча. Тези експерти са съществували още през 14-15 век и са издавали специални сертификати за годността и стойността на мечовете.


Части и приспособления на японския меч и съвременни мечове за колекционери и практикуващи от толедска стомана.
Части и приспособления на японския меч и съвременни мечове за колекционери и практикуващи от толедска стомана.


Японските мечове, съгласно с тяхната дължина и предназначение се делят на няколко вида: дайто или одачи ("голям меч" до 1,3м.); тачи или катана (дълъг меч; в зависимост от окачването; около 1-1,05м.); вакизаши или кодачи (къс меч; около 72см.). От тях най-често се употребяват катана и вакизаши, които обикновено се изработват в комплект (дайшо). Тази стандартизация се установява в края на 15 век. Към допълнителните принадлежности на меча спадат мечовия нож, (козука), който се използвал в битка за мятане в цел и за маркировка на главите на убитите врагове на бойното поле; тук също спада мечовата игла (когай), която се използва за почистване на меча и за закачане на неприятелските глави на пояса. В горния си край "когай" има специално заоблено приспособление, с което самураят си почиствал ушите.


различни видове японски мечове и ножове:
- дайто ("голям меч")
- тачи и катана (дълги мечове)
- вакизаши (къс меч)
- танто и айкуши (ножове)
- дайшо (комплект от дълъг и къс меч)


По време на поход или в мирно време, ценните мечове се съханявали в специални кутии от дърво (катана зуцу) с кръгла форма или се държали на специална стойка (катана каке).


Кутия за пренасяне на катани и различни видове танто и айкуши.


Според самурайският кодекс "Бушидо", мечът на самурая е част от неговата душа. Най-голям позор за самурая било да загуби меча си. В такъв случай единствения изход бил да си направи сепуку (харакири).
Със самурайският меч е свързан цял комплекс от сложни правила на поведение и етикет. При визита, било задължително да се свали дългият меч и в коленен седеж (поза сейдза) да се постави отдясно, в знак на доверие към домакина. Ако гостът постявял своя меч отляво, това създавало напрежение и показвало, че гостът е нащрек. По време на разговора, мечовете се поставяли така, че ръкохватките да са обърнати към владелеца им, а мечът в ножницата към събес�
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 край 
456. Payday Express
15.12.17
15:16
payday loan lenders <a href="https://loan.us.org">loan</a> loans online bad credit <a href=https://loan.us.org>loan</a>
455. My Essay Writing
15.12.17
15:01
writing homework help <a href="https://argumentativeessay.us.com">argument essay</a> help in assignment <a href=https://argumentativeessay.us.com>homework writing service</a>
454. Speedycash
15.12.17
13:17
cash advance <a href="https://cashadvance.us.org">payday advance loans</a> payday advance loans <a href=https://cashadvance.us.org>same day payday loans no credit check</a>
453. JamesBousa
15.12.17
12:01
chat sex <a href=https://webcamsex.us.com>web cams porn</a> live webcam porn https://webcamsex.us.com - webcam porn
452. JamesBousa
15.12.17
07:56
doing my homework <a href="https://researchessay.bid">online essay</a> research essay <a href=https://researchessay.bid>do my finance homework</a> payday loan online <a href="https://directpaydayloanlenders.webcam">payday lenders direct</a> payday loan direct lenders <a href=https://directpaydayloanlenders.webcam>payday loan direct lenders</a> essay writing service <a href="https://bestessaywritingservice.science">dissertation writing</a> best essay writing service <a href=https://bestessaywritingservice.science>paper writing</a> write my research paper <a href="https://collegeessayprompts.trade">can t do my homework</a> research papers for sale <a href=https://collegeessayprompts.trade>college essay prompts</a> direct lender payday loans <a href="https://directlenderpaydayloans.cricket">payday loans direct lender</a> best payday loans <a href=https://directlenderpaydayloans.cricket>direct lender payday loans</a> custom research paper writers <a href="https://researchwriting.stream">help with physics homework</a> research essay <a href=https://researchwriting.stream>research writing</a> best payday loans online <a href="https://bestpaydayloans.stream">best payday loans</a> best payday loans <a href=https://bestpaydayloans.stream>best payday loans</a>
451. Payday Loans Online
15.12.17
05:38
cash advance <a href="https://cashadvance.us.org">payday advance</a> advance cash payday loan <a href=https://cashadvance.us.org>cash advance</a>
450. JamesBousa
15.12.17
05:13
article source <a href=https://essayonline.us.com>buy essay online</a> buy an essay online https://essayonline.us.com - buy essay online
449. Online Lenders
15.12.17
04:50
loan <a href="https://loan.us.org">payday loans</a> get a loan <a href=https://loan.us.org>get a loan</a>
448. JamesBousa
15.12.17
04:08
help with essays assignments <a href=https://collegeessay.us.com>college essay</a> college essay https://collegeessay.us.com - essay writing assignment help
447. Speedy Cash
15.12.17
02:47
loan <a href="https://loan.us.org">loan</a> pay day loan <a href=https://loan.us.org>loan</a>
446. Get A Loan
15.12.17
02:08
online loan <a href="https://cashadvance.us.org">payday advance</a> payday advance loans <a href=https://cashadvance.us.org>cash advance</a>
445. JamesBousa
14.12.17
19:59
payday loans online <a href=https://paydayloans.us.org/>more info</a> best payday loans online https://paydayloans.us.org/ - online payday loans direct lenders
444. JamesBousa
14.12.17
08:38
LOANSFORBADCREDIT.US.COM <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>payday loans for bad credit</a> loans for bad credit https://loansforbadcredit.us.com/ - more information
443. JoeBousa
13.12.17
21:37
essaywritingservices.us.com <a href=https://essaywritingservices.us.com>urgent essay writing service</a> best essay writing service reviews <a href=https://essaywritingservices.us.com>assignment operators</a>
442. JamesBousa
13.12.17
19:14
buy an essay online <a href=https://essayonline.us.com>buy essays online</a> essay writer online https://essayonline.us.com - homework online
441. JamesBousa
13.12.17
10:16
payday express <a href=https://paydayloans.us.org/>personal loans</a> payday loans online no faxing or credit check https://paydayloans.us.org/ - Your Domain Name
440. JamesBousa
13.12.17
09:45
buy essay <a href=https://buyessay.us.com>buy essays online</a> website that write essays for you https://buyessay.us.com - buy essay
439. JoeBousa
13.12.17
08:27
personal loans bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>online personal loans no credit check</a> personal loans bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>bad credit personal loans online</a>
438. JoeBousa
11.12.17
14:46
buy essay online <a href=https://buyessay.us.com>writing a college entrance essay</a> buy an essay <a href=https://buyessay.us.com>buy essay</a>
437. JoeBousa
11.12.17
09:12
writing essay help <a href=https://buyessays.us.com>buy an essay</a> buy essays <a href=https://buyessays.us.com>a website that writes essays for you</a>
436. JoeBousa
11.12.17
01:27
best payday loans online <a href=https://paydayloans.us.org/>payday loans</a> payday loans online ohio <a href=https://paydayloans.us.org/>payday loans online</a>
435. JamesBousa
11.12.17
00:34
writing an essay for college admission <a href=https://collegeessay.us.com>college essays</a> essay writing help uk https://collegeessay.us.com - college admissions essay help
434. JoeBousa
10.12.17
23:37
short term loans online <a href=https://shorttermloans.us.com>loans short term unsecured</a> short term loans for bad credit <a href=https://shorttermloans.us.com>loans with bad credit and monthly payments</a>
433. JamesBousa
10.12.17
20:16
buying essays online <a href=https://buyessays.us.com>buy an essay online cheap</a> buy essay cheap https://buyessays.us.com - order essay paper
432. JoeBousa
10.12.17
05:06
buy college essays online <a href=https://collegeessay.us.com>college essays</a> college essays <a href=https://collegeessay.us.com>college essays</a>
431. JoeBousa
09.12.17
21:01
essay online <a href=https://essayonline.us.com>essay writing online</a> essay online <a href=https://essayonline.us.com>online essay help</a>
430. JoeBousa
09.12.17
20:34
payday loans online direct lender <a href=https://paydayloans.us.org/>online payday loans no credit check</a> view homepage <a href=https://paydayloans.us.org/>payday loans direct lenders</a>
429. Loans
09.12.17
17:24
cash loans no credit check <a href="https://payday.us.com">payday</a> payday loan <a href=https://payday.us.com>payday</a>
428. Direct Lender Loans
09.12.17
12:31
loans online <a href="https://loan.us.org">easy online payday loans</a> loans online <a href=https://loan.us.org>cash loan</a>
427. Online Payday Loans
09.12.17
06:48
cash loans <a href="https://cashadvance.us.org">cash advance</a> fast cash loans <a href=https://cashadvance.us.org>the best online payday loans</a>
426. Cash Loan
09.12.17
01:43
instant loans online <a href="https://cashadvance.us.org">cash advance</a> online payday loan application <a href=https://cashadvance.us.org>speedycash</a>
425. Online Payday Loans
08.12.17
15:22
loan <a href="https://loan.us.org">loan</a> online loans <a href=https://loan.us.org>payday loans online direct lender</a>
424. Direct Lender Loans
08.12.17
04:41
cash advance <a href="https://cashadvance.us.org">cash advance lenders</a> online payday advance <a href=https://cashadvance.us.org>payday advance loans</a>
423. A Payday Loan
07.12.17
22:53
payday advance <a href="https://cashadvance.us.org">paydayloans</a> online payday advance <a href=https://cashadvance.us.org>best pay day loans</a>
422. Pay Day Loan
07.12.17
18:09
cash advance loan <a href="https://cashadvance.us.org">online payday advance</a> payday advance loans <a href=https://cashadvance.us.org>loan cash</a>
421. JoeBousa
07.12.17
12:11
long term personal loans for bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>personal loans online bad credit</a> bad credit payday loans <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans for bad credit in texas</a>
420. Online Essay Help
07.12.17
09:39
help with history homework <a href="https://researchpaper.us.com">research paper</a> research papers <a href=https://researchpaper.us.com>writing a paper</a>
419. JoeBousa
07.12.17
01:27
homework essay help <a href=https://buyessays.us.com>write college essays</a> buy a college essay <a href=https://buyessays.us.com>buy essays for college</a>
418. JoeBousa
07.12.17
01:06
HTTP://WRITEMYESSAY.US.COM/ <a href=https://essayonline.us.com>online essay writing</a> homework help online <a href=https://essayonline.us.com>homework help online</a>
417. Best Essay Writer
06.12.17
23:36
essay <a href="https://essay.us.org">argument essay</a> dissertation proposal writing <a href=https://essay.us.org>essay writing</a>
416. Buy Cheap Essays
06.12.17
17:18
research paper <a href="https://researchpaper.us.com">research report</a> research papers <a href=https://researchpaper.us.com>research paper</a>
415. Online Homework Help
06.12.17
15:15
research essay <a href="https://researchpaper.us.com">maths online homework</a> research paper <a href=https://researchpaper.us.com>research paper</a>
414. Term Paper Writer
06.12.17
01:39
college essays <a href="https://collegeessays.us.com">do my homework</a> law school essay <a href=https://collegeessays.us.com>buy college essays</a>
413. JamesBousa
05.12.17
20:46
write my thesis <a href=https://writemyessay.us.com>write my essay for me cheap</a> help with my essay https://writemyessay.us.com - write essay online
412. JamesBousa
05.12.17
12:29
help for essay writing <a href=https://collegeessay.us.com>help writing essay</a> essay help service https://collegeessay.us.com - essays help
411. JamesBousa
05.12.17
03:22
essay writing service <a href=https://essaywritingservices.us.com>best custom essay writing service</a> essay writing service https://essaywritingservices.us.com - writing an argument essay
410. JamesBousa
04.12.17
22:34
write essay for me <a href=https://writemyessay.us.com>more information</a> https://writemyessay.us.com/ https://writemyessay.us.com - custom essay
409. gtaletrhmd
04.12.17
19:40
oezedptv http://tuxrentalonline.com buy viagra 100mg <a href="http://valleyofshadowsanddreams.com/">order viagra</a> tvlh http://viagrainimper.info/ - buy generic viagra
408. Online Payday Loan
04.12.17
05:28
cash loans <a href="https://cashadvance.us.org">fast payday loans</a> paydayloans <a href=https://cashadvance.us.org>online payday advance</a>
407. Payday
04.12.17
00:01
payday advance loans <a href="https://cashadvance.us.org">payday advance online</a> cash advance lenders <a href=https://cashadvance.us.org>payday advance loans</a>
406. Cash Loan
03.12.17
21:36
cash loan <a href="https://loan.us.org">payday cash loan</a> payday loans <a href=https://loan.us.org>cash loan</a>
405. Spotloan
02.12.17
14:38
bad credit personal loans <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>need a personal loan with bad credit</a> personal loans houston <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans for bad credit</a>
404. Payday Loan Online
02.12.17
13:22
new payday loan lenders <a href=https://shorttermloans.us.com>i need a loan</a> small short term loans <a href=https://shorttermloans.us.com>online payday loans texas</a>
403. JoeBousa
02.12.17
09:10
adult webcam <a href=https://webcamsex.us.com>sex webcam</a> sex webcam <a href=https://webcamsex.us.com>sex webcam</a>
402. JamesBousa
02.12.17
07:31
https://WriteMyEssay.us.com/ <a href=https://essayonline.us.com>essay online</a> Read More https://essayonline.us.com - write my essay online
401. JoeBousa
02.12.17
05:14
Clicking Here <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>bad credit loans direct lenders</a> payday loans for bad credit <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>LOANSFORBADCREDIT.US.COM</a>
400. Loans Online
02.12.17
01:27
short term payday <a href=https://shorttermloans.us.com>short term cash loans no credit check</a> online loans same day <a href=https://shorttermloans.us.com>payday loans edmonton</a>
399. JamesBousa
02.12.17
00:57
loans online <a href=https://onlineloans.us.com/>online payday loans</a> Web Site https://onlineloans.us.com/ - payday loans online
398. Personal Loans
02.12.17
00:40
short term loans <a href=https://shorttermloans.us.com>short term loans</a> short term loans <a href=https://shorttermloans.us.com>short term quick loans</a>
397. Online Lenders
01.12.17
22:25
fast payday loan online <a href=https://quickloans.us.com>quick payday loan today</a> quick payday loans of newark <a href=https://quickloans.us.com>personal loans quicken</a>
396. JoeBousa
01.12.17
17:33
guaranteed loan approval <a href=https://shorttermloans.us.com>short term cash loans</a> how to get a personal loan with bad credit <a href=https://shorttermloans.us.com>short term loan lenders</a>
395. JoeBousa
01.12.17
15:53
fastest payday loan <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>bad credit payday loans direct lenders</a> payday loans for bad credit <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>loans online bad credit</a>
394. Cash Loan
01.12.17
14:11
bad credit personal loans guaranteed approval <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans for bad credit in pa</a> loans with bad credit no credit check <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>personal loans bad credit ok</a>
393. Payday Express
01.12.17
12:16
personal loans with bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>personal loan for people with bad credit</a> personal loans bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>loans for self employed with bad credit</a>
392. Payday Loan Online
01.12.17
11:55
advance payday loans <a href=https://shorttermloans.us.com>short term cash loans</a> payday loans edmonton <a href=https://shorttermloans.us.com>payday loans san antonio</a>
391. JoeBousa
01.12.17
10:52
buy an essay uk <a href=https://buyessays.us.com>buy essay online</a> buy college essays <a href=https://buyessays.us.com>where to buy essays online</a>
390. JamesBousa
01.12.17
00:38
payday loans online <a href=https://paydayloans.us.org/>pay day loans</a> loans for bad credit https://paydayloans.us.org/ - paydayloans.us.org
389. JamesBousa
30.11.17
21:08
payday loans online <a href=https://paydayloans.us.org/>payday loans direct lenders</a> loans for bad credit https://paydayloans.us.org/ - Read This
388. JamesBousa
30.11.17
14:51
guaranteed loans for bad credit <a href=https://shorttermloans.us.com>bad credit short term loans</a> dollar loan https://shorttermloans.us.com - secured loans
387. JamesBousa
30.11.17
10:15
need a quick loan today <a href=https://quickloans.us.com>quick personal loans for fair credit</a> quick online loans for bad credit https://quickloans.us.com - easy loans company review
386. Pay Day Loan
30.11.17
02:34
bad credit payday loans <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>personal loans bad credit</a> loans online bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>bad credit personal loans</a>
385. JoeBousa
30.11.17
02:33
writing essay for college <a href=https://buyessays.us.com>online essay writing help</a> buy essay <a href=https://buyessays.us.com>buying essays</a>
384. JamesBousa
30.11.17
00:30
buy an essay cheap <a href=https://buyessay.us.com>order essay paper</a> buy essay online https://buyessay.us.com - order essay paper
383. Cash Advance
29.11.17
21:48
payday loans bad credit approval <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans for bad credit in texas</a> personal loans bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>i need a personal loan now with bad credit</a>
382. A Payday Loan
29.11.17
20:52
what is an unsecured loan <a href=https://shorttermloans.us.com>signature loans no credit check</a> short term loans <a href=https://shorttermloans.us.com>short term payday loans</a>
381. JoeBousa
29.11.17
20:21
buy essay <a href=https://buyessay.us.com>buy essay cheap</a> buy essay online <a href=https://buyessay.us.com>buy essay now</a>
380. Best Online Loans
29.11.17
12:50
short term cash loans <a href=https://shorttermloans.us.com>low credit score loans</a> short term loans no credit check <a href=https://shorttermloans.us.com>payday loans for unemployed</a>
379. Spotloan
29.11.17
08:59
payday loans for bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans bad credit dallas</a> personal loans with bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>bad credit personal loans online</a>
378. JamesBousa
29.11.17
05:43
payday loans for bad credit <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>cash loan</a> article source https://loansforbadcredit.us.com/ - More Bonuses
377. JoeBousa
29.11.17
05:05
college admission essay writing service <a href=https://collegeessay.us.com>buy college essays online</a> college essays <a href=https://collegeessay.us.com>online essay writing help</a>
376. JoeBousa
28.11.17
20:03
help in essay writing <a href=https://buyessay.us.com>order essay now</a> online essay <a href=https://buyessay.us.com>buy essay</a>
375. JoeBousa
28.11.17
16:11
fastest payday loan <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>payday loans for bad credit</a> speedy cash <a href=https://loansforbadcredit.us.com/>loans for bad credit</a>
374. JoeBousa
28.11.17
09:59
payday loans for bad credit in texas <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>fast personal loans</a> payday loans for bad credit texas <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans for bad credit online</a>
373. JoeBousa
28.11.17
06:00
short term loans online <a href=https://shorttermloans.us.com>getting a loan</a> short term loans online <a href=https://shorttermloans.us.com>easy cash loans</a>
372. Dissertation Online
28.11.17
03:56
buy an essay <a href=https://buyessay.us.com>buy an essay</a> essay online buy <a href=https://buyessay.us.com>website writes essays for you</a>
371. JoeBousa
27.11.17
21:17
personal loans for bad credit <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>bad credit payday loans</a> bad credit personal loans nyc <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans bad credit dallas</a>
370. Essay Writing Online
27.11.17
21:01
help writing essay <a href=https://buyessays.us.com>buy essay online</a> buy essay <a href=https://buyessays.us.com>buy essay</a>
369. Buy An Essays
27.11.17
19:25
buy essays <a href=https://buyessays.us.com>buy an essay</a> essay buy <a href=https://buyessays.us.com>buy essays online</a>
368. JoeBousa
27.11.17
16:05
personal loans bad credit guaranteed <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>large personal loans</a> bad credit loans instant approval <a href=https://badcreditpersonalloans.us.com>payday loans for bad credit</a>
367. Writer Essay
27.11.17
14:49
buy an essay online <a href=https://buyessays.us.com>buy essay</a> buy essay <a href=https://buyessays.us.com>buy essay</a>
366. JoeBousa
27.11.17
13:34
college essay <a href=https://collegeessay.us.com>buy college essays online</a> college essay help <a href=https://collegeessay.us.com>introduction essay help</a>
365. PamBousa
27.11.17
11:36
online payday advance <a href="https://paydayloansdirectlendersonly.webcam">payday loans direct lenders only</a> payday loans direct lenders <a href=https://paydayloansdirectlendersonly.webcam>payday loans direct lenders only</a> direct lender payday loans <a href="https://paydayloandirectlender.bid">instant online loans</a> direct lenders for bad credit <a href=https://paydayloandirectlender.bid>payday loan direct lender</a> online payday advance loan <a href="https://paydayadvanceonline.science">advance payday loans online</a> advance payday loans online <a href=https://paydayadvanceonline.science>online payday advance loan</a> instant payday loans <a href="https://instantpaydayloans.loan">payday loans on line</a> instant payday loans <a href=https://instantpaydayloans.loan>loans online bad credit</a> instant online payday loan <a href="https://onlinepaydayloansinstantapproval.loan">online payday loans instant approval</a> online payday loans instant approval <a href=https://onlinepaydayloansinstantapproval.loan>loans online instant approval</a>
364. JoeBousa
27.11.17
03:11
help with college essay writing <a href=https://collegeessay.us.com>help writing college essay</a> writing a essay for college <a href=https://collegeessay.us.com>buy college essays</a>
363. JamesBousa
27.11.17
01:01
college essay prompts <a href=https://collegeessay.us.com>buy college essays</a> writing an essay for college admission https://collegeessay.us.com - college essays help
362. PamBousa
26.11.17
21:50
fetish cams <a href="https://slutcams.webcam">webcam slut</a> porn cams <a href=https://slutcams.webcam>chat with sluts</a> free nude cams <a href="https://freesexcam.cricket">free sex cam</a> free nude cams <a href=https://freesexcam.cricket>live cam porno</a> writing a paper <a href="https://paperwriting.cricket">term paper</a> paper writing <a href=https://paperwriting.cricket>paper writing service</a> show girls <a href="https://girlschat.trade">girls chat</a> girls chat <a href=https://girlschat.trade>girls chat</a>
361. JamesBousa
26.11.17
16:11
http://onlineloans.us.com/ <a href=https://onlineloans.us.com/>loans online</a> online loans https://onlineloans.us.com/ - payday loans online
360. Buy Essay Cheap
26.11.17
14:53
college essays <a href=https://collegeessay.us.com>need help to write an essay</a> uk essay help <a href=https://collegeessay.us.com>college essays</a>
359. Fake Essay Writer
26.11.17
13:48
buy essay <a href=https://buyessay.us.com>buy essay australia</a> buy essay online cheap <a href=https://buyessay.us.com>order essay paper</a>
358. Homework For Pre K
26.11.17
11:19
writing college essays for money <a href=https://collegeessay.us.com>college essay</a> assignment essay help <a href=https://collegeessay.us.com>college essays</a>
357. PamBousa
26.11.17
08:06
research report <a href="https://mlaresearchpaper.stream">research report</a> research report <a href=https://mlaresearchpaper.stream>la homework help</a> free adult webcam chat <a href="https://webcamamateur.science">amateur webcam girls</a> girl webcam <a href=https://webcamamateur.science>webcam amateur</a> the best online payday loans <a href="https://thebestonlinepaydayloans.stream">the best online payday loans</a> small online payday loans <a href=https://thebestonlinepaydayloans.stream>direct lenders</a> help with college essay writing <a href="https://schoolpapers.stream">research papers</a> school papers <a href=https://schoolpapers.stream>research papers</a> i need help on homework <a href="https://buyessays.science">argument essays</a> buy essays online <a href=https://buyessays.science>college essays</a>
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.283